Spróbujcie 🙂 Składniki: – 200g mąki pszennej – 25g koncentratu pomidorowego Pudliszki – 100ml ciepłej wody – 5g drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – 1 łyżka oliwy z oliwek Po tym czasie uformować mały bochen chleba, lub zrobić kilka bułek, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. Gotowe ciasto włożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Następnie posmarować mlekiem, posypać ziołami prowansalskimi i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę koncentratu pomidorowego i postanowiłam upiec chlebek pomidorowy. Koncentrat rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do mąki i zagnieść ciasto.