Sos pomidorowy: 400 g pomidorów w puszce (pokrojonych) 1 łyżeczka soli 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii (można pominąć) 1 łyżka oliwy Pomidory przelać do garnka wraz z przyprawami, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem. Ciasto: 15 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej (typu 00) 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli Jeśli nie używacie kamienia do pizzy a pieczecie np. w foremce, możecie podzielić ciasto na dwie lub trzy części. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia posypanej mąką, jeśli używamy kamienia). Dodatki: ok. 300 g tartej mozzarelli dowolne dodatki (np. papryka, cebula, pomidory, suszone pomidory, pieczarki) opcjonalnie suszone oregano do posypania Piekarnik nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika). Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania. Jeśli macie ochotę spróbować nieco ambitniejszego przepisu, bardzo polecam przepis na pizzę neapolitańską. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis na szybką pizzę z piekarnika. W przypadku wypieku na kamieniu, łatwiej jest przenosić mniejsze placki. Pizzę piec do czasu rozpuszczenia sera i zrumienienia (kilka minut w zależności od mocy piekarnika). Pizzę należy piec w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Walory pizzy znacznie poprawia wypiek na specjalnym kamieniu. Na koniec całość zblendować i dodać drobno posiekane liście bazylii.