Składniki: 100 g kotletów sojowych (a la schabowe) 200 g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą 1 duża marchewka 3 małe cebulki 1 litr bulionu warzywnego sól do smaku 2 łyżki sosu sojowego jasnego garść suszonych liści kafiru 1/2 łyżeczki kurkumy 2 ząbki czosnku pęczek szczypioru olej do smażenia Kotlety sojowe zalać gorącym bulionem i odstawić na około 10 minut pod przykryciem do namoczenia. Makaron zalać wrzącą wodą, posolić i zostawić na ok. 7 minut do zmięknięcia. Smak herbaty jest wyraźnie wyczuwalny i czyni danie dość “orzeźwiającym – bardzo ciekawe połączenie. Zielony makaron z dodatkiem tapioki ożywia tę potrawę i nadaje jej charakteru. Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę i wyciśnięty czosnek. Podlać bulionem (ok. 1/2 szklanki) i dusić jeszcze przez kilka minut. Kupiłam makaron z dodatkiem zielonej herbaty 🙂