Szarlotka z bezą

Ciasta
10.09.2017 9:47
Szarlotka z bezą

Ciasto: 200 g masła 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 opakowania cukru waniliowego (8 g) Beza: 8 białek szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej Ciasto: Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (3/4 i 1/4). Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około pół godziny. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez chwilę. Beza: Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Jabłka: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym i bułką tartą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/szarlotka-z-beza/