Jak szybko i ładnie obrać jajko w mniej niż 5 sekund? :) sprawdź!

Helka
Przekąski
12.04.2019 19:15
Jak szybko i ładnie obrać jajko w mniej niż 5 sekund? :)  sprawdź!

- Kolejno do garnka (odpowiednio dużego – w zależności ile jajek będziecie gotować – powinien być tak duży, by wszystkie jajka leżały swobodnie na dnie) włożyć jajka, zalać je zimną wodą i wsypać jedną bardzo czubatą łyżkę soli. Jeśli nie macie tyle czasu do dyspozycji, to wystarczy, że umyjecie jajka w ciepłej wodzie lub zalejecie je w garnku letnią wodą i tak pozostawicie na ok. 10 minut. Tak więc, dlaczego jedne jajka obierają się łatwo i ładnie, a drugie nie? Powodem jest tak zwana kwasowość białka jajka. Kolejno trzeba potrząsnąć porządnie garnkiem lub każde jajko z osobna wyjąć i poobijać je w paru miejscach o brzeg garnka, a następnie ponownie zanurzyć w zimnej wodzie i pozostawić na parę minut. W okresie Wielkanocnym, ale nie tylko, każdemu z nas zależy, by ugotowane jajka ładnie prezentowały się na stole. Trzymaj się poniższych kroków, a na pewno udać Ci się łatwo i szybko obrać jajka ze skorupek, by pozostały idealne. Co Ci będzie potrzebne do idealnego obierania jajek? - jajka - zimna woda - sól (ewentualnie soda oczyszczona lub ocet; ja jednak najczęściej używam soli) - garnek - ewentualnie szklanka (do mojej szybkiej metody obierania jajek, którą możecie obejrzeć we filmku na końcu wpisu) Idąc dalej tym tropem, należy wspomnieć, że błonka, która znajduje się między białkiem a skorupką jajka zawiera dużo keratyny, która jest mocniejsza w kwaśnym środowisku. Oznacza to więc, że w świeżym, kwaśnym jajku białko wiąże się mocno z keratyną i po gotowaniu źle się od niej oddziela. Jeśli skorupka jajka się uszkodzi i będzie nieszczelna, to czasem sprawia to, że dwutlenek węgla ulatnia się i pH białka rośnie. Przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się dlaczego niektóre jajka tak łatwo się obiera, a inne przysparzają nam problemów… Aby ugotowane na twardo jajko szybko pozbawić skorupki, należy umieścić je w szklance, zalać zimną wodą i energicznie potrząsać szklanką przez kilka sekund. Najpierw, zanim jeszcze przystąpi się do gotowania jajek, należy je wyciągnąć z lodówki, najlepiej na minimum godzinę, by nabrały temperatury pokojowej. Skorupki urywają się w małych kawałkach razem z białkiem jajka? Obieranie jajek – krok po kroku: - Co zrobić, żeby jajka nie popękały w trakcie gotowania? Dzięki poniższemu trikowi (oczywiście stosując się również do wcześniejszych zaleceń, jak dodanie soli itd.) obierzecie jajko w parę sekund i to bez większego wysiłku. To właśnie sól w wodzie do gotowania powoduje, że skorupka później daje się łatwo obrać. To wszystko ma właśnie wpływ na to, czy jajko będzie się obierało łatwo czy trudno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/jak-obrac-jajko-szybko-i-ladnie/