Makowa tarta na ciemnym spodzie

Magdalena
Ciasta
12.04.2019 19:04
Makowa tarta na ciemnym spodzie

A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki w gości polecam Wam produkty marki Stella Składniki: Na ciemny spód: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 200 g masła 1 jajko klasy M 5 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa*: (na około 900 gramów masy makowej) 500 g niebieskiego maku 100 g rodzynek (czasem mieszam z żurawiną) 50 g orzechów włoskich (lub pekan, można też dodać trochę migdałów) 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (można pomieszać z skórką z cytryny) 4 łyżki miodu 100 g cukru łyżka masła Poszatkowane orzechy (możecie również użyć orzechy pekan), miód, cukier, masło i rodzynki (większe można pokroić, można też część rodzynek zastąpić żurawiną) oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy (lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy pomieszaną z kandyzowana skórką cytryny). Jeśli i na Waszych stołach nie może zabraknąć wypieków z makiem, to polecam Wam spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. Dodatkowo: 2 białka jaj domowy lukier i cukier puder do foremka aluminiowa z papierem okrągła Stella *można też użyć gotowej masy w puszce min 850 g Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy masę (ja miałam ja przygotowaną dzień wcześniej). Z tą różnicą, że po odciśnięciu z nadmiaru wody mak należy dwukrotnie zmielić w maszynce. Z ciasta formujemy kulę, schładzamy ją kilka minut w lodówce, następnie wylepiamy nim formę na tartę. Dziś polecam Wam przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu makową tartę na ciemnym spodzie. Pierwsza: Mak można zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty, żeby zawieść ją w gości lub na święta wielkanocne. Jeśli zaś macie mak w całości, wówczas postępuj tak samo, jak w przypadku maku mielonego. Formę z ciastem wyciągamy z lodówki. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Ubijamy 2 białka jaj, mieszamy je z masa makową. Tartę wkładamy na nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Bez względu na, to czy wybierzecie pierwszy czy drugi sposób kolejno postępujemy tak samo.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/makowa-tarta-na-ciemnym-spodzie/