Udostępnij Zapisz Jeśli lubicie jajka na twardo, a jajka w majonezie się Wam przejadły, oraz lubicie smak tuńczyka, to ta propozycja jest właśnie dla Was! Ugotowane na twardo jajka podane z sosem tuńczykowym z dodatkiem słonych sardeli (anchois) to świetna alternatywa zarówno dla jajek w majonezie, jak i dla jajek faszerowanych. puszka tuńczyka w sosie własnym lub 1/2 słoiczka tuńczyka w oleju 4 fileciki anchois 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sok z cytryny sól, pieprz jajka ugotowane na twardo Do miseczki dajemy osączonego tuńczyka oraz fileciki anchovies, całość miksujemy blenderem. Kluczowym jednak jest użycie dobrej jakości tuńczyka (ja miałam taki w słoiczku, w oleju, ale może być też dobrej jakości tuńczyk w sosie własnym z puszki). Można go wyłożyć bezpośrednio na jajka lub umieścić w małej miseczce, by każdy mógł sobie na talerzyk nabrać taką ilość, jaka najbardziej mu odpowiada.