Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyjąć z misy na lekko oprószoną mąką stolnicę i powtórne zagnieść, krótko teraz postępować wg przepisu to idealne ciasto na chałki, babki, ciasta z owocami na blachę, bułeczki itp. Na pewno do wypieku ciasta drożdżowego nie nadają się mąki typu krupczatka lub tortowa, a wiele podobnych przepisów widziałam już w necie. Idealne na chałkę na wielkanocne śniadanie lub małe chałki i brioszki, maślane bułeczki drożdżowe lub inne wymyślne drożdżowe zaplatańce. Nie musi się rozpuścić, wystarczy że się nadtopi mąkę przesiać przez sito do misy robota, dodać sól i cukier. Dwie łyżki mleka odjąć i wymieszać z drożdżami tak, by je upłynnić masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mleka. 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna 630 )200 ml mleka1 jajko30 g drożdży1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki miodu/cukru75 g masłaPrzygotowanie:SMACZNEGO ! Szczególnie w Wielkanoc królują na naszych stołach ciasta drożdżowe, pełne bakalii i aromatycznych przypraw. Ciasto jest bardzo plastyczne i super łatwe do współpracy, a podczas formowania i zagniatania nie ma nawet potrzeby podsypawania mąką. Do ciasta drożdżowego używam mąki orkiszowej 630, ale możesz użyć mąki pszennej 550. Podaję najprostszy z przepisów, na bazie którego możesz przygotować wiele różnych modyfikacji.