Ten gen niemarowaniajedzenia“ przekazywany jest u nas z pokolenia na pokolenie- do tej pory pamiętam i czasem stosuje niektóre przepisy mojej mamy na wykorzystanie resztek, takie jak babka ziemniaczana (u nas zwana kartoflakiem) jako sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków, wędlin i pieczeni, czy makaron z jajkiem zapiekany na patelni. 5.0 from 2 reviews Kotleciki z warzyw z rosołu Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Pomysł na wykorzystanie warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu - kotlety warzywne, jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie. Świadczy o tym również to, że najpopularniejszy jak do tej pory wpis na moim blogu to ten gdzie dzielę się przepisem na pastę z kurczaka jako sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Author: www.cookinforemily.pl Serves: 10 Ingredients ugotowane warzywa z rosołu (tylko marchewki, seler i pietruszka) 3-4 ziemniaki 250 g szpinaku albo jarmużu 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Instructions Ziemniaki ugotować, odstawić do ostygnięcia. Pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście nasza polska, narodowa sałatka z majonezem – ale na samą o niej myśl dostaję gęsiej skórki, od dziecka katowana nią przy okazji każdych świąt. Więc: nie! Mój pomysł to kotlety z warzyw z rosołu: z marchewki, selera i piatruszki. Dziś więc kontynuacja tego wątku – czyli co zrobić z warzywami z rosołu? Wiem też, że ten kuchenny recykling nie tylko mi jest bliski– w każdej rodzinie wykorzystywane są takie patenty na resztkowe“dania. Jeżeli wykorzystujecie szpinak to należy go umyć i wrzucić na patelnię z odrobiną masła lub oliwy, żeby stracił objętość. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki – a najlepiej na całą noc. Mieszam je z ugotowanymi ziemniakami (też mogą być resztki) i jakąś zieleniną – jarmuż, szpinak lub różne zioła.