Składniki: pół małej główki białej kapusty 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania około 2 szklanki wody 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego sól zwykła i ziołowa do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 mała cebula (lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli) olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka/rondla, podlewamy wodą (do około połowy kapusty, można użyć mniej wody niż w składnikach), solimy po wierzchu i dusimy pod przykryciem do miękkości. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych dań. Wodę z kapusty odkładamy na bok – będziemy potrzebować niepełną 1 niepełną szklankę. Podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych dań. Duszoną kapustę z kiełbasą czasem urozmaicam też o dodatek pieczarek. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielony czarnym pieprzem, solą ziołową i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Do odlanej wody dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie całość mieszamy, dolewamy do reszty składników.