🙂 Składniki na ciasto: – 1 kubek wody – 1 jajko – szczypta soli – 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy) – mąka ( ile weźmie ciasto, około 500-600g) Składniki na nadzienie: – 500g mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) – 1 duża cebula (przepuszczona przez maszynkę do mielenia mięsa lub starta na najdrobniejszych oczkach) – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, oregano, bazylia, sól i pieprz) – 1/2 kubka zimnej wody Jajko rozbełtać z wodą i solą, powoli dodawać przesianą mąkę, zagnieść ciasto i odstawić na kilka minut by odpoczęło. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko kawałek ciasta, powycinać krążki (wielkość wg uznania) i pozostanie już tylko zabawa w lepienie pierożków Ulepione pielmieni gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, tak jak zwykłe pierogi. Kiedy robię ilości hurtowe, wtedy układam ulepione pierożki na desce, posypanej mąką i zamrażam, zamrożone przekładam do woreczków i w ten sposób przechowuję w zamrażarce. Najlepsze, najszybsze i najsmaczniejsze rozwiązanie na takie dni, kiedy nie ma się czasu lub ochoty na stanie przy garach. Gotuję pierożki w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem oleju. Kiedy byłam mała pomagaliśmy z bratem mamie albo babci je lepić i nigdy nie mieliśmy dość.