Jak zrobić jogurt naturalny – rady: Wbrew pozorom można łatwo kupić jogurt bez mleka w proszku, wystarczy przeczytać skład na opakowaniu. – Przepis: Składniki: 1 l mleka świeżego 3,2%, (nie UHT) 150 g jogurtu naturalnego bez mleka w proszku Przygotowanie: Mleko zagotuj i odstaw, aby osiągnęło temperaturę ok 45ºC (to wtedy, gdy włożysz palec do mleka, a one będzie mocno ciepło, ale nie będzie Cię parzyć). Nie martw się, jeśli nie masz termometru – ja też go nie stosuję. Jeśli nie masz takich przyrządów, to zwykły słoik też wystarczy, ale warto wtedy go czymś owinąć, żeby nie wpuszczał do środka światła. Zobacz też: Domowy kefir – równie prosty i smaczny, kliknij zdjęcie i przekonaj się sama! (Odwiedzono 5 343 razy, 1 wizyt dzisiaj) Jogurt praktycznie robi się sam, my tylko musimy chwilę poczekać, aż będzie gotowy. Im dłużej jogurt stoi w kamionce tym będzie gęstszy i kwaśniejszy. Gotowy jogurt przelej do słoika i trzymaj w lodówce do 5 dni. Do kamionki wlej 150 g naturalnego i dodaj kilka łyżek ciepłego mleka. Wystarczy świeże mleko i odrobina jogurtu, który będzie starterem dla przyszłej produkcji.