Domowy włoski makaron

Makarony
08.04.2019 11:56
Domowy włoski makaron

NIe ukrywajmy – trochę siły trzeba w to włożyć, ale pamiętajcie, że dzięki temu nasz makaron będzie bardzo sprężysty. W jednej z bardziej znanych sieci dyskontów co jakiś czas pojawiają się właśnie maszynki za około 90 złotych. Z pewnością także dużym ułatwieniem będzie zaopatrzenie się w maszynkę do robienia makaronu. Domowy włoski makaron składa się tylko z jajek i mąki Gdy nasze płaty ciasta osiągną już grubość jaką chcemy, na maszynkę nakładamy końcówkę do spaghetti lub tagliatelle i ponownie przepuszczamy ciasto. Tak przygotowany makaron należy ugotować w osolonym wrzątku przez około 3 minuty. Makaron po przepuszczeniu przez maszynkę należy wyciągnąć, aby był długi, cienki i sprężysty Trudne zadanie? Zadbaj, by makaron był w miarę porozdzielany, bo inaczej podczas gotowania po prostu się poskleja. Nikt nie zastanawia się nad tym, kto go wymyślił ani na czym się wzorował. Aby przygotować domowy włoski makaron potrzebne są tylko dwa składniki – jajka i mąka. Domowy włoski makaron – przepis Zaczynamy od usypania kopczyka z naszej mąki. Gdy w cieście zaczną robić się grudy, należy zacząć wyrabiać ciasto rękami. Przepuszczamy je kilka razy, aby osiągnęło pożądaną przez nas grubość – około 1 mm. Składniki na dwie porcje: 200 g mąki typu 00 2 jajka szczypta soli Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, jednolite i elastyczne, należy wsadzić je do woreczka. Gotowy makaron należy oprószyć mąką i pozostawić do wysuszenia I… gotowe! Następnie rozwałkowujemy ciasto na taką szerokość, by przeszło przez maszynkę. Rozwałkowane płaty makaronu przepuszcza się przez maszynkę

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.duecappucci.pl/domowy-wloski-makaron/