Składniki: 1 duża sztuka batata (750 g) 3 jajka 65 g miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki mąki (dowolnego rodzaju) 6 łyżek naturalnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu lub kilka ziarenek wanilii (można pominąć) 150 g malin świeżych lub mrożonych opcjonalnie: roztopiona gorzka czekolada min. 70 % do polania ciasta Batata obierz ze skórki i ugotuj do miękkości. Wartość energetyczna: 133,7 kcal Białko: 3,7 g Tłuszcze: 3,8 g Węglowodany: 22,7 g Masę czekoladową przelej do keksówki (12×26 cm) lub tortownicy (∅ 22 cm) wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Mocno czekoladowe ciasto, którego słodycz pochodzi ze słodkich ziemniaków – zadziwi smakiem wszystkich wielbicieli czekolady oraz osoby lubiące eksperymentować w swojej kuchni.