Powiem tak - zupka jest pyszna. - kości schabowe - 1 cebula - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 30 dag kapusty kiszonej - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka musztardy - 2 listki laurowe - 2 ziela angielskie - sól - pieprz - natka pietruszki - śmietana - masło Kości zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i sól. W zasadzie podobna jest do naszego kapuśniaku z tym, że ma parę zaskakujących składników. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy wtedy kapustę kiszoną. Jeśli lubicie w zupie ziemniaki należy je ugotować osobno, bo dodane do kwasu będą twarde. Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym. Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub kiszona. W czasie smażenia podlewamy wywarem z zupy.