Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: – przepis na guacamole – pasta z awokado i jajka – hummus – hummus z suszonymi pomidorami – pasta z wędzonego kurczaka – pasztet do smarowania – masło ziołowe – BABA GANOUSH – masło czosnkowe – hummus z soczewicą MUHAMMARA – PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 3 papryki czerwone – 2 garści orzechów włoskich – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – pół limonki – 2 ząbki czosnku – szczypta soli – 1 płaska łyżeczka miodu – pół łyżeczki płatków chilli – natka pietruszki do posypania – pestki świeżego granata do posypania Przygotowanie: Do rozgrzanego piekarnika (180 st C) włóż blachę z paprykami. Ostatnio na pyszna weekendową kolację zrobiłam ich kilka – klasyczny hummus, muhammara i baba ganoush. Tak jak uwielbiam hummus w mnóstwie jego postaci, tak niesamowicie lubię też inne pasty z kuchni Izraelskiej, Piecz papryki przez 20-30 minut w zależności od ich wielkości, obracając je co jakiś czas w trakcie pieczenia. Pastę możesz przygotować też z gotowej upieczonej papryki dostępnej w sklepie. Rozdrobnij orzechy blendując, po czym dodaj oliwę (1 łyżkę), sok z limonki, paprykę, czosnek, chilli, miód i trochę soli. Wszystkie są pyszne choć każda nieco inna, ale co najlepsze można je robić w tym samym czasie, szczególnie dwie ostatnie. Skórka z paryki odejdzie z łatwością.