Składniki: 250 g makaronu (użyłam typu Bavette) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3/4 szklanki puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)* 1 duża garść świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek 80 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu starty parmezan (do posypania) sól pieprz Przygotowanie: ∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem → Spaghetti z pesto → Share Pinterest Print Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smażyć, aż się zrumienią. Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą → Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Dodać puree z dyni, bulion i lekko posiekany szpinak. To też może Cię zainteresować: → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Makaron z tuńczykiem i cukinią