Polecam 🙂 Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżka kurkumy 0,5 szklanki rosołu drobiowego Winiary ciemny sos sojowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. → Curry z kurczakiem, soczewicą, pomidorami i chipsami z marchewki → Indyjskie rybne curry → Curry Laksa → Tajska zupa rybna → Placki z dyni i cukinii Następnie dodajemy utarte w moździerzu orzechy nerkowca, pokrojoną w kostkę paprykę i dynię oraz pomidory razem z zalewą. W razie potrzeby curry możemy zagęścić mąką ziemniaczaną, którą rozrabiamy z odrobiną zimnej wody i pomału wlewamy ciągle mieszając. Share Pinterest Print Dzisiaj pyszne, rozgrzewające i aromatyczne curry z kurczakiem, dynią, czerwoną papryką, pomidorami oraz mlekiem kokosowym i uprażonymi orzechami nerkowca. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl To też może Cię zainteresować: Użyłam dyni hokkaido, która jest bardzo smaczna, nie rozlatuje się przy gotowaniu i ma intensywny pomarańczowy kolor. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.