Semifreddo dyniowo – pomarańczowe

Desery
03.04.2019 13:52
Semifreddo dyniowo – pomarańczowe

Składniki: - 500 g śmietany kremówki 30 % - 1 szklanka musu z dyni hokkaido* - skórka starta z 1 pomarańczy (na najmniejszych oczkach) - sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 3 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 1/2 opakowania cukru waniliowego Winiary → Semifreddo czekoladowo – kawowe → Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca → Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette → Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo – miodowym Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodatkowo: - wyfiletowana pomarańcza do dekoracji Przygotowanie: ∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Do mniejszej części dodać mus z dyni, jedną łyżkę cukru pudru, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i skórkę pomarańczową. Śmietanę kremówkę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru i wymieszać z masą. włoski deser lodowy z dodatkiem musu z dyni i pomarańczy. Wzdłuż keksówki na środku, wylewać na przemian równy pasek masy (po 4 łyżki), białej i żółtej. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl To też może Cię zainteresować: Semifreddo jest przepyszne, bogate w smaku, puszyste i nie ma problemu z jego pokrojeniem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oryginalnysmak.pl/semifreddo-dyniowo-pomaranczowe/