Ciasto Cappuccino – Składniki: Ciasto Cappuccino – Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 200 g cukru (niepełna szklanka) - 120 g masła - 60 g gorzkiej czekolady - 30 g kakao (2 czubate łyżki) - 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej (1 czubata łyżeczka rozpuszczona w 50 ml wrzątku) - 80 g kwaśnej śmietany 18% (2 czubate łyżki) - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) - 3 łyżki mleka - 160 g mąki pszennej tortowej (1 pełna szklanka) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto Cappuccino – Składniki na masę cappuccino: - 660 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% - 60 ml gorącej wody (ok. 1/4 szklanki) - 5 łyżeczek żelatyny - 9 łyżek cappuccino (ok. 75 g) - 2 czubate łyżki cukru pudru (ok. 50 g) Ciasto Cappuccino – Składniki na masę śmietankową: - 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% - 50 ml gorącej wody (mniej niż 1/4 szklanki) - 2 czubate łyżki cukru pudru (ok. 50 g) - 2 łyżeczki żelatyny Ciasto Cappuccino – Składniki dodatkowe: - 100 g mlecznej czekolady Ciasto Cappuccino – Wskazówki: - Wedle uznania możecie zrobić ciasto Cappuccino na cienkim spodzie – wtedy ilość składników biszkoptu kawowego należy po prostu podzielić przez 2. - Jeśli lubicie mocno wilgotne spody to możecie biszkopt nasączyć mocną kawą lub herbatą (np. przygotować ok. 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej, czyli 1 płaska łyżeczki kawy rozpuszczona w 50 ml gorącej wody) - Tak samo ze śmietankową pianką – wedle uznania możecie ją zwiększyć 2-krotnie poprzez podwojenie składników. - Przygotować masę śmietankową: żelatynę (2 łyżeczki) rozpuścić w 50 ml gorącej wody (tak jak zalecono na opakowaniu żelatyny). Następnie w innej miseczce wymieszać ze sobą przesiane przez sitko gorzkie kakao w proszku, 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej oraz gęstą kwaśną śmietaną (najlepiej za pomocą ubijaczki do jajek, dzięki czemu masa będzie idealnie gładka). Włączyć ponownie mikser z masą kawową (cappuccino) i taką przygotowaną mieszankę żelatynową powoli wlewać do misy z masą cappuccino i cały czas ubijać (nie powinno zaprzestawać się ubijania!), do czasu połączenia się składników. - Przygotować masę cappuccino: żelatynę (5 łyżeczek) rozpuścić w 60 ml gorącej wody (tak jak zalecono na opakowaniu żelatyny). Do misy miksera wbić całe jajka, dodać cukier zwykły i wanilinowy i ubijać przez ok. 7-8 minut na najwyższych obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta. Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę, dodać cukier puder oraz cappuccino w proszku i ubić całość na sztywno. Następnie dodać czekoladę roztopioną z masłem oraz masę kakaową ze śmietaną i ponownie zmiksować już na mniejszych obrotach miksera. Tak jak przy masie cappuccino, tak i tutaj, do ostudzonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. - Wierzch ciasta zamiast czekoladą mleczną możecie oprószyć gorzką czekoladą Ciasto Cappuccino – Wykonanie: - Przygotować biszkopt: Większość przepisów na to ciasto jest na kakaowym spodzie, aczkolwiek my polecamy bardziej spód kawowy :- mniej słodki i idealnie przełamujący smak słodkiego kremu. Następnie taką mieszankę dodać do ponownie włączonego miksera, ubijającego śmietankę (wlewać powoli!) i miksować tylko do czasu połączenia się składników. Wierzch ciasta posypać startą na małych oczkach mleczną czekoladą (lub gorzką – jak wolicie).