A jeśli szukacie jakiś szybkich pomysłów na dania z makaronem, to polecam Wam m.in.: Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie Makaron z kurkami Składniki: 500 g mięsa mielonego (cielęce lub wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka około 150 g gotowanego lub parzonego boczku (ja dziś nie miałam, ale polecam Wam go dodać) szczypta oregano świeżo mielony pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu (gorącego) 1 szklanka czerwonego wina (można pominąć i dodać więcej bulionu) około 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów pół szklanki mleka Do podania: makaron spaghetti EkoMak Makarony Babuni tarty parmezan Przygotowanie: Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Dziś przepis na spaghetti bolognese, które w smaku dosłownie rozpływa się w ustach. Jest tak dobry, że postanowiłam dziś podzielić się nim z Wami z moimi drobnymi modyfikacjami. Ściągamy na chwilę z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę. W przepisie na sos boloński podaję cenne uwagi, które po zastosowaniu mogą przybliżyć jego smak do oryginału. Teraz na patelni obsmażamy na oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Dodajemy pomidory z puszki (rozdrabniamy je łyżką), bulion, przecier i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i oregano. Gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti. Nie mniej całość wychodzi tak pyszna, że u nas znika w mgnieniu oka.