Składniki na ciasto (ok. 9 sztuk): 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g zimnego masła 75 g cukru 1 jajko (wielkość L) 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 puszka brzoskwiń lub moreli 1 kostka gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Kremu nie trzeba wyrównywać, niedbale ułożony sprawia bardziej realistyczne wrażenie ; ) Na środku każdego ciasteczka ułożyć połówkę odsączonej z soku/zalewy moreli lub brzoskwini. Po tym czasie rozwałkować, wyciąć owalne kształty (nożem lub nożyczkami kuchennymi), przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każde jajko nakłuć wielokrotnie widelcem. Jeśli używacie brzoskwiń być może konieczne będzie podzielenie połówki na pół i przycięcie kształtu nożem, aby żółtko nie było zbyt duże w stosunku do całego jajka. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 15 minut, do czasu aż nabiorą lekko złotego koloru.