Spaghetti bolognese z wątróbką

Milena
Obiad
02.04.2019 13:12
Spaghetti bolognese z wątróbką

Składniki na spaghetti bolognese z wątróbką: około 250 g makaronu spaghetti 350 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe) 2 ząbki czosnku 500 g passaty pomidorowej 200 g wątróbki drobiowej średnia marchew cebula 150 g sera żółtego bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Spaghetti bolognese z wątróbką to szybki przepis na smaczny obiad dla wielbicieli makaronu. Dlatego warto ją od czasu do czasu podać na stół, najlepiej taką od lokalnych dostawców. Na patelnię z rozgrzanym olejem przekładamy cebulę i czosnek i smażymy przez 2-3 minuty. Doskonale chroni przed anemią, wspomaga wzrok, a ponadto jest niskokaloryczna – 100 g surowej dostarcza ok. 120 – 140 kcal. Jest też dobrym pomysłem jeśli chcemy przemycić wątróbkę do codziennego menu, a nie cieszy się ona powodzeniem u naszych domowników. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2014/02/spaghetti-bolognese-z-watrobka/