Zanim powiemy jak ugotować kaszę jaglaną jeszcze kilka dodatkowych wskazówek: kaszy jaglanej nie trzeba płukać przed gotowaniem , chyba, że była przechowywana w otwartym pojemniku i dostał się do niej kurz (nie daj Bóg, bo kaszę jaglaną, która ma tendencję do jełczenia, trzeba trzymać dobrze zamkniętą) , chyba, że była przechowywana w otwartym pojemniku i dostał się do niej kurz (nie daj Bóg, bo kaszę jaglaną, która ma tendencję do jełczenia, trzeba trzymać dobrze zamkniętą) pewnie zdarzyło ci się spotkać z poradą, żeby kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a to w celu pozbycia się goryczki, którą ma w sobie. To nie jest zły pomysł, ale w naszej metodzie w ogóle niepotrzebny – kaszy nie przelewamy wrzątkiem ile wody użyć do ugotowania kaszy jaglanej – to zależy czy chcesz ugotować kaszę jaglaną na sypko, czy nie. Jeśli na sypko to stosunek wody wynosi 2 szklanki wody na szklankę kaszy – to zależy czy chcesz ugotować kaszę jaglaną na sypko, czy nie. Jeśli na sypko to stosunek wody wynosi 2 szklanki wody na szklankę kaszy pamiętaj, że kasza jaglana po ugotowaniu znacząco zwiększa objętość – z jednej szklanki suchej kaszy po ugotowaniu otrzymasz trzy szklanki Kaszę jaglaną można zrobić na sypko, jak np. komosę, wtedy każde ziarenko jest osobnym bytem, nie skleja się z pozostałymi ziarenkami, lub rozgotować kaszę trochę jak kaszę mannę. Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby ziarenka się nie sklejały i ładnie dzieliły się na oddzielne kuleczki? Kaszę jaglaną trzeba gotować z głową jeśli efektem końcowym ma być sypka jak piasek kasza, a nie pozlepiana pulpa. Ok, a teraz przepis Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko Czas: 20 minut Drugi sposób jest łatwiejszy – choć też trzeba wiedzieć ile trzeba wlać wody i jak długo gotować, ale o tym opowiemy w innym wpisie. Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko? Krok 2 Zalej kaszę szklanką wody, przemieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 15 minut. Rozgrzej patelnię, lub rondel, wysyp na nią kaszę i praż na średnim ogniu około 5 minut. Jak ugotować kaszę jaglaną – 2 metody Ale jest jeden niezawodny sposób, który sprawia, że kasza po ugotowaniu rozsypuje się jak paciorki koralików. Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków. Pamiętaj też jednak, że kasza jaglana ugotowana na sypko, dodana do sałatek świetnie przyjmuje wszystkie dresingi.