Za to w Nowym Jorku – jak najbardziej. Kurczak po francuski jest typowym przykładem kuchni włosko-amerykańskiej, pojawił się w Stanach wraz z falą tzw. Wielkiej Imigracji, w latach 1895-1930, kiedy setki tysięcy Europejczyków, w tym Polaków, wyjechało za ocean. Smaż na średnim ogniu, aż kurczak ładnie się przyrumieni, w zależności od grubości kotletów – po 2-3 minuty z każdej strony. Odwrotna panierka Bardzo ciekawy jest sposób panierowania filetów w kurczaku po francusku: najpierw trzeba je obtoczyć w mące, a dopiero potem w jajku. Łatwe Liczba porcji: 2 Z kurczakiem po francusku jest jak z fasolką po bretońsku – z Francją nie ma nic wspólnego. Przepis na podstawie cooking.nytimes.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/3 szklanki wytrawnego, białego wina 1 cytryna 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) Krok 3 Wlej na rozgrzaną patelnię wino, gotuj przez 4-5 minut, aż płyn odparuje i zmieni się w sos. W naszym przepisie zredukowaliśmy udział cytryny tylko do smaku jaki zostaje po karmelizacji w maśle cienko pokrojonej cytryny. Kurczak nazywany był też z włoska francese, co było zwykłym chwytem marketingowym, gdyż Francja kojarzyła się wtedy (i dzisiaj też) z elegancją i smakiem, co miało nadać potrawie prestiżu. Wyłóż na nie plastry cytryny i smaż 2-3 minuty, aż cytryna lekko się przyrumieni. To wtedy w restauracjach nowojorskich pojawił się kurczak po francusku. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie. Potrawa ma korzenie włoskie, ale w Rzymie, czy Neapolu jej nie zamówicie w restauracji. Dzisiaj kurczak po francusku, tak jak spaghetti z pulpecikami, jest klasycznym daniem kuchni włosko-amerykańskiej. Zobacz też: Kurczak po wietnamsku Dutch baby, czyli grzeszne śniadanie Ryż smażony z kurczakiem po chińsku Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar, a następnie panieruj w jajku. Włóż na patelnię łyżkę masła i rozprowadź w sosie. Kurczak po francusku – pyszne danie, którego przygotowanie zajmie nie więcej 20 minut.