Składniki: 3 szklanki mąki 6 jajek 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 300 g bakalii (u mnie mieszanka keksowa Helio) szczypta soli Rano formujemy z ciasta kilka kulek, które umieszczamy w formie (u mnie wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą forma na babkę). Następnie cały czas wyrabiając ciasto dodajemy po kawałku masła za każdym razem zagniatamy je aż ciasto całkowicie pochłonie tłuszcz. Gdy rozpuszczą się całkowicie dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy zaczyn na 10 minut, żeby zaczął pracować. Brioszka z bakaliami to wypiek, który będzie świetny zarówno na słodkie śniadania, jak i do popołudniowej kawki. Brioszkę pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180°C (z termoobiegiem) przez około 50 minut. Dobrze zagniecione i gładkie ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Przekładamy do podsypanej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki (min. 6 godzin). Dodatkowo: cukier puder do posypania Na początku drożdże rozrabiamy z cukrem. Tu również najlepiej sprawdzi się robot kuchenny z hakiem. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podrośnięcia.