Najbardziej znany na świecie jest sznycel wiedeński, z cielęciny, podawany z kawałkiem cytryny, której kwaśny sok, wyciśnięty z góry na całość ma miejscowo skruszyć pancerzyk chrupkiej panierki. Krok 4 Na 5 minut przed końcem pieczenia brukselek, rozpuść w kilku łyżkach wody miód, wyjmij z piekarnika brukselki, polej je miodem, ostrożnie wymieszaj (kapustki są gorące) i wstaw ponownie do pieca. Łatwe Liczba porcji: 6 kotletów Schnitzel to po niemiecku kotlet, kawałek utłuczonego na cienko mięsa, zapanierowanego w bułce tartej, usmażonego na dość głębokim oleju z dodatkiem masła. Wyjmij z piekarnika rozgrzaną tackę, połóż na niej kotlety i wstaw do piekarnika. Tworzą one warstwę ochronną, zapobiegającą wysuszeniu mięsa podczas pieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają tę super cechę, że bułka tarta bardzo dobrze się do nich klei. Jeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Wysoka temperatura wydobywa z niej słodycz o jaką trudno ją posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się mięciutka i aromatyczna. Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu Obierz granat, wyjmij brukselki z piekarnika i wymieszaj z nasionami granatu. Zanurzaj kotlety w miksie majonezowo-musztardowym, przekładaj do misy z panierką i dokładnie obtocz w niej mięso. Połóż płaty kurczaka na desce do krojenia, i przez kawałek folii spożywczej rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety. Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu W misce wymieszaj 3 łyżki majonezu z łyżką musztardy. Wysyp 2 szklanki bułki tartej na patelnie, zacznij podgrzewać mieszając, do momentu aż bułka ładnie się zrumieni. Krok 2 W międzyczasie przygotuj sznycle: wytrzyj filety ręcznikiem papierowym, oczyść z błonek i tłuszczyku. Bazę panierki, jej spoiwo, stanowi nie jajko, jak to jest w klasycznych przepisach, ale mieszanka majonezu i musztardy. Problem w tym, że wysmażenie kotleta, żeby był rumiany i chrupki łatwym zadaniem nie jest. Do sznycli proponujemy Wam super sałatkę z pieczonej kapustki brukselskiej. Wyłóż brukselkę na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Sznycle pieczone to jedno z naszych najciekawszych kulinarnych odkryć. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu Do osobnej miski wsyp dwie szklanki bułki tartej i pół szklanki tartego parmezanu.