Kulicz twarogowy Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:zaczyn:25g drożdży60ml mleka1 łyżka mąki1 łyżka cukru200g twarogu50ml mleka1 jajko4 żółtka150g cukru100g masła400g mąki1 szklanka bakalii (złote rodzynki, skórka pomarańczowa, pokrojone morele)białko do posmarowaniapłatki migdałowe do posypaniaPrzygotować zaczyn: drożdże zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wsypać cukier i mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn ruszy. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, podzielić na 2 części (jeśli pieczemy w formie na babkę, albo na 3-4 jeśli pieczemy w puszkach. Ciasto posmarować białkiem, posypać płatkami migdałów, wstawić do piekarnika, piec ok 25 minut w puszkach i ok 30 w formach. Upieczone kulicze studzić przez kilka minut w formach, następnie wyjąć, ustawić na kratce, przykryć ściereczka i pozostawić do ostudzenia. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (musi podwoić objętość).Do wyrośniętego ciasta wsypać bakalie i zagnieść jeszcze raz. Na dno wstawić naczynie z gorącą wodą, ponieważ kulicze lepiej piec z parą. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, delikatnie połączyć z serkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut.