Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka zmielonych migdałów - 1 szklanka cukru - 200 g masła - 4 jajka - 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18% - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 5 dojrzałych gruszek - malutka szczypta mielonych goździków - malutka szczypta mielonego anyżu → Tartaletki z masą migdałową i gruszką → Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą → Łatwy i szybki placek z mielonymi migdałami i aromatycznymi gruszkami z dodatkiem anyżu i goździków. Wymieszać tylko do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką → Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami Placek migdałowy z gruszkami to wilgotny i bardzo smaczny wypiek, który umili niejeden podwieczorek. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę (przez kilka minut).