Pączki pieczone

Ciasta
31.03.2019 22:30
Pączki pieczone

Polecam 🙂 Składniki (na około 15 pączków): Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Churros → Szybkie mini pączki serowe → Jagodzianki → Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek → Racuchy z jabłkami Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Dodatkowo: powidła, marmolada lub dżem 1 jajko (do posmarowania) Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Do masy dodajemy jajka, sól, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Nie są to jednak tradycyjne pączki, smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej przegotowanej wody Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 – 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oryginalnysmak.pl/paczki-pieczone/