Tarta owocowa z masłem orzechowym

Desery

31.03.2019 14:34

Tarta owocowa z masłem orzechowym

Zdrowe są owoce i masło orzechowe 100% Czas przygotowania 45 mins Ilość porcji: 8 porcji Wartość kaloryczna: 320 kcal Składniki 60 g oleju kokosowego 50 g wiórków kokosowych 240 g płatków owsianych 60 g masła orzechowego 100% 400 g daktyli 20 g kakao 25 g syropu klonowego 220 g dżemu truskawkowego 100% 1 słoik 1 garść truskawek 500 g serka mascarpone 125 ml mleka 1.5% 150 g gorzkiej czekolady Sposób wykonania Namaczamy daktyle w gorącej wodzie przez ok. 15 minut. Płatki owsiane, olej kokosowy, kakao naprawę dobrze się formują A my znowu w kuchni! O tym, że chcę spędzać czas jak najwięcej czasu z moim Synem, wspominałem już w wielu moich artykułach. Przepis na tartę owocową z masłem orzechowym Drukuj Tarta owocowa z masłem orzechowym Uwielbiamy słodkości wyłącznie jednak pod warunkiem, że znajdzie się tam coś zdrowego. Mój Syn spojrzał na mnie jak wryty, aby po chwili namysłu oznajmić, że ma ochotę na ciasto z owocami. Postanowiliśmy, że owocowa tarta z masłem orzechowym na stałe zagości w naszym menu deserowym. – Wytłumaczyłem Synowi, że w lodówce wszystko, co ze sobą zmieszaliśmy, przyczepi się do siebie. Mój Syn uwielbia masło orzechowe i gdyby tylko mógł założyłby fanklub tego produktu i myślę, że wielu miałby kolegów i koleżanek w tym ugrupowaniu. – Synu, a co powiesz na takie nietypowe ciasto z owocami? Pomyślałem, że wspólne gotowanie to szansa nie tylko na eksperymentowanie kulinarne i wspólne bawienie się. Kiedy doczekaliśmy się tej chwili, zdjąłem garnek z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem z gazu. Tarta owocowa z masłem orzechowym – tak powstają fundamenty Łączymy, mieszamy… Mocno wymieszaliśmy nasze składniki drewnianą łyżką. Od razu uprzedziłem Maćka, że nasza tarta owocowa będzie miała w środku masło orzechowe. Wylewałem powstałą masę na spód naszej tarty, a mój Syn rozsmarowywał ją niebieską łyżką z dużym skupieniem. Wyłożyliśmy następnie całość na natłuszczoną formę do tarty, którą Maciek wyciągnął z szafki pod blatem. Wystarczy, że powiedziałem – masło orzechowe i już wszystko było jasne. A już szczególnie w tak zgranej, jak ja z Maćkiem. Miks serka mascarpone z syropem klonowym leży na fundamencie jak ulał. Odkładamy formę wraz z masą do lodówki i czekamy, aż wszystko się sklei i ochłodzi. – Wytłumaczyłem Maćkowi, że “wyrośnie tylko trochę inaczej, w lodówce. Polałem nią wierzch naszej tarty – nie chciałem, żeby Maciek się oparzył. Dodajemy do masy kakao, płatki owsiane, wiórki, olej kokosowy (w temperaturze pokojowej) i masło orzechowe. Mój Syn ucieszył się, bo letnią porą zawsze mamy ochotę na zimne przekąski. Masło orzechowe obniża także poziom cholesterolu we krwi, a więc przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału lub choroby serca. Chciałem, żeby mój Syn zjadał takich jak najwięcej, stąd też mój pomysł na przemycenie masła orzechowego do ciasta. Kroimy czekoladę na drobną kosteczkę i łączymy ją z mlekiem. To oczywiste, że żadne gotowe danie z opakowania nie zastąpi zdrowego jedzenia. Dzięki niemu możemy zatem stracić kilka zbędnych kilogramów, jeżeli się z nimi borykamy! Przyglądaliśmy się naszej powstającej polewie i cierpliwie oczekiwaliśmy momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Całość grzejemy na niewielkim ogniu do momentu, aż czekolada rozpuści się. – Tata, jak ciasto może wyrosnąć w zimnie? Patrzymy z góry na nasze dzieło. Masło orzechowe w opcji 100% to bomba witaminowa i świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Poza tym, masło orzechowe bogate jest też w niacynę. Tym razem postanowiłem nasze ciasto urozmaicić i nie miałem tu na myśli składników. Masa wymieszała się z dżemem, całkowicie przykrywając naszą tartę. Masło orzechowe pod warunkiem, że jest stuprocentowe, zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone. Zwłaszcza, że również miałem ochotę na coś słodkiego. A takich właśnie staramy się z moim Synem unikać. Tym samym, spełnia ważną funkcję w okresie rozwijania się i dojrzewania młodych ludzi. Może coś słodkiego? – wrzuciłem słowa przechodząc w okolicach kuchni. Zwłaszcza, że nowe potrawy to zawsze szansa na urozmaicenie diety. Spojrzałem na blat – wszystkie składniki przygotowane i gotowe. Nienasycone tłuszcze, jak właśnie w naszym maśle orzechowym, wywołują też uczucie sytości. Mieszamy syrop klonowy z mascarpone, aby rozsmarować nimi spód. Dzięki niemu wystarczy więc jeden kawałek owocowej tarty, aby się najeść. – Czyli nasze ciasto nie będzie rosło? Otworzyłem Synowi syrop klonowy i Maciek dolewał go do miski, w której mieliśmy przygotowany już serek mascarpone. Na koniec udekorowaliśmy nasze ciasto świeżymi truskawkami. Przygotowaliśmy już wcześniej deser panna cotta, czyli naszą słynną pianę z kotem. Maciek wyjął następnie z szafki olej kokosowy i dodaliśmy go do naszej mieszanki. Odłożyliśmy później dobrze przemieszaną formę z masą do lodówki. Następnie rozprowadzamy po owych składnikach dżem truskawkowy, delikatnie go z nimi mieszając. – Tata, lubię masło orzechowe!

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://tatee.pl/tarta-owocowa-z-maslem-orzechowym/