Całkowity czas20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 PORCJĘ) 2 jajka 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku garść świeżego szpinaku garść świeżej bazylii kilka kulek mozarelli przyprawy: łyżeczka chili i papryki wędzonej, sól, pieprz oliwa z oliwek, masło INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Umyte pomidory pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). W klasycznym przepisie danie nie zawiera w sobie szpinaku i mozarelli, stąd właśnie mój pomysł na (niesamowite zresztą 😉 ) urozmaicenie. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu. Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok. 4-5 minut. Danie podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Szakszuka (dosłownie wielki bałagan), to danie pochodzące z Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu.