Rękawice gumowe plus bawełniane i po sprawie Jak zrobić sok z pokrzywy Na sok najlepiej nadają się młode części pokrzywy, ale wiele osób wykorzystuje także starsze liście i łodygi. Dla ogólnej zdrowotności, wzmocnienia organizmu i jego odpornosci, pije się sok codziennie, raz dziennie, na czczo przez dwa tygodnie, w ilości 1/3 szklanka soku, na 2/3 szklanki wody. Zblendowaną pokrzywę zalewam resztą wody, odstawiam na dobę, by się zmacerowała, a następnie odcedzam ją przez gazę i przelewam sok do wyparzonego słoiczka. zainteresowałam się ze względu na moją mamę cierpiącą na cukrzycę i nadciśnienie, dla której szukałam naturalnych metod wspomagających leczenie. Jeśli nie masz czystych pokrzyw w okolicy i jest to dla Ciebie wyprawa, przygotuj sobie od razu większą ilość na zapas. Obniża ciśnienie krwi stymulując rozszerzanie naczyń krwionośnych, oraz rozluźniając mięsień sercowy Wspomaga obniżenie poziomu cukru w organizmie Chroni wątrobę przed uszkodzeniami w wyniku działań toksyn, czy metali ciężkich Jednak, muszę się za chwilę zmotywować i zrobić go więcej, a następnie zapasteryzować (jak się pasteryzuje napisałam TUTAJ). Ja robię z pokrzywy pyszne pesto, ale o tym w kolejnym wpisie niebawem. Mam stały dostęp doczystych pokrzyw, więc na razie robię sok na bieżąco. Mimo, że bardzo zdrowy, sok z pokrzywy można przedawkować. A rośnie przy każdym płocie i jest dostępna dla każdego, kto się odważy ją zerwać. Okazuje się jednak, że pokrzywa posiada dużo więcej zalet i możliwości wykorzystania, niż tylko wspomagająco przy leczeniu cukrzycy i nadciśnienia. Posiada działanie moczopędne – wspomaga więc pracę nerek i układu moczowego, przyczynia się tym samym także do obniżenia ciśnienia krwi Jak stosować sok z pokrzywy Soku z pokrzywy powinny unikać osoby o niskim ciśnieniu krwi. Dlatego nie powinno się przekraczać 10-12 ml na dobę. Zawiera witaminy C, A i K, witaminy z grupy B, oraz mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód.