Dorsz z marchewkowym risotto i karmelizowaną marchewką

Weronika
Obiad
30.03.2019 18:00
Dorsz z marchewkowym risotto i karmelizowaną marchewką

Składniki na 2 porcje: 0,5 szklanki ryżu np. arborio 1 mała cebula 0,5 szklanki bulionu 330 ml soku z marchwii 2 filety z dorsza a 160 g 2 łyżki mąki sok z cytryny olej sól, pieprz 3-4 marchewki tymianek 1 łyżka miodu 2 łyżki masła starty parmezan Przygotowanie: - filety z dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na koniec wmieszać 1 łyżkę masła aż utworzy się sosik - w miedzyczasie obtoczyć przygotowane porcje ryby w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia - wyłożyć na talerze porcje ryżu, ryby i karmelizowanej marchewki SMACZNEGO ! Na koniec wmieszać łyżkę zimnego masła i starty parmezan - na patelni rozgrzać miód z masłem. Z takim dodatkiem dorsza na pewno zjesz z przyjemnością, a może nawet poprosisz o dokładkę! Odstawić - w garnku, w którym przygotowujesz risotto zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę i podsmażać przez kilka minut. Dodać posiekany tymianek, podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości około 8 minut. Dołożyć ryż i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2019/03/dorsz-z-marchewkowym-risotto-i.html