Składniki: 4 kiełbasy surowe białe 2 pory 1 jabłko sól, pieprz, gałka muszkatałowa 1 szklanka bulionu/wytrawnego cydru 1 łyżka masła ghee/oleju Przygotowanie: - zagotuj wodę w rondelku z białą kiełbasą, odstaw na około 30 minut - pora od zielonej strony przekrój na pół i wypłucz pod bieżącą wodą wszystkie ziarenka piasku, następnie pokrój w poprzek na 1-2 cm kawałki. Smaż na rozgrzanym maśle kilka minut, aż straci objętość - jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i podziel na ósemki - na dno naczynia żaroodpornego wyłóż por, na to białą kiełbasę i jabłka. Ustaw piekarnik na grill lub termoobieg i dopiekaj kiełbasę jeszcze 10-15 minut do zrumienienia - podawj z ziemniaczanym puree lub ulubionym pieczywem SMACZNEGO !