Składniki na około 10 placuszków: 200 g puree z dyni ( użyłam domowej, upieczonej i zamrożonej dyni) można użyć mrożonej, kostkowanej 1 jajko kl M 1/2 szkl mąki pszennej lub pół na pół z ryżową 1/4 szkl soku np. jabłko-mango lub pomarańczowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny ewent. U mnie w domu, idealnym momentem na zjedzenie czegoś wspólnie zwłaszcza w weekend jest śniadanie lub deser, a idealną propozycją na przygotowanie czegoś smacznego co można szybko i łatwo przygotować aby nie marnować czasu w kuchni są placuszki :) Jesienią zamrażam dynie i dzięki temu nawet wiosną mogę cieszyć się jej smakiem, ale jeśli jakimś cudem nie zamroziliście dyni, nic nie szkodzi Hortex ma w swoim asortymencie mrożoną dynię w kostkach z której łatwo wyczarujecie takie placuszki czy inne pyszności ;) 2. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę/mąki proszek do pieczenia, sok, cukier, sok z cytryny i ewentualnie skórkę z pomarańczy i całość jeszcze krótko miksujemy do połączenia składników.