Wymyślił jednakże na poczekaniu nowe danie – pokrojoną na cienkie plastry surową wołowinę poukładał na talerzu. Istnieją jego różne warianty – z mięsa wołowego, z cielęcego, z dziczyzny czy z łososia. Przepis na włoskie carpaccio Trzeba pamiętać, że tajemnica poliszynela w przygotowaniu dobrego carpaccio tkwi w świeżych składnikach. Teraz czas na dressing – rukolę wsadzamy do zmieszanej oliwy z sokiem z cytryny. Włoskie carpaccio wołowe Składniki: 300 g surowej wołowiny parmezan sok z cytryny oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz rukola do ozdoby Cipriani popatrzył jeszcze raz na danie i stwierdził, że przypomina mu obrazy słynnego włoskiego malarza – Vittore Carpaccio. Na koniec na górę sypiemy płatki parmezanu. Zastanawiał się nad możliwością nazwania dania na cześć hrabiny, jednakże stwierdził iż nie wypada. Carpaccio to bardzo cienko pokrojone plastry mięsa, ułożone elegancko na talerzu. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że tradycyjne carpaccio jest rodem z Italii! Aby ułatwić sobie to zadanie polecam włożenie wołowiny do zamrażalnika na około 45 minut. I właśnie na cześć tego malarza danie zyskało swoją nazwę. Następnie ostrym nożem kroimy wołowinę na cienkie plastry. Każdy plaster układamy na talerzu, solimy oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.