Caponata czyli warzywny gulasz z bakłażana - przepis prosto z Sycylii

Obiad
28.01.2019 8:31
Caponata czyli warzywny gulasz z bakłażana - przepis prosto z Sycylii

Składniki Do przyrządzenia caponaty dla 4 osób potrzebujemy: bakłażan (jeden duży lub dwa średnie) 2 duże pomidory ( w okresie zimowym mogą być pomidory z puszki) 2 średniej wielkości cebule 0,5 selera kapary ok. 30 dag oliwa z oliwek – 3 łyżki zielone oliwki bez pestek ok. 15 dag (opcjonalnie mogą być czarne) 2-3 ząbki czosnku ocet winny ok. 150 ml sól, pieprz i szczypta cukru do smaku opcjonalnie: ostra papryczka Niektórzy wolą także zamiast wyraźnych kawałków warzyw zmiksować je na pastę, którą następnie kładzie się na kanapkę. Może być podawana na ciepło jako danie obiadowe, ale także na zimno. Opiera się na składnikach pochodzących z tej największej na Morzu Śródziemnym wyspy. Aromaty wszystkich warzyw cudownie się wymieszają, dlatego też danie doprawia się solą i pieprzem na samym końcu. Po ściągnięciu bakłażana, na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz seler. Na rozgrzanej na patelni oliwie smażymy aż do zrumienienia bakłażana. Caponata może stanowić danie główne, jak również być dodatkiem na przykład do bruschetty czy sałatką do dań głównych. Caponatę podajemy na ciepło bądź zostawiamy do ostudzenia i podajemy z dodatkiem chleba. Nie do końca wiadomym jest kto i w jaki sposób wpadł na pomysł przyrządzenia caponaty. Najlepiej przyrządzić caponatę w okresie letnio – jesiennym, gdy trwa sezon na bakłażany. Domową caponatę można jeść także na zimo Historia caponaty Caponatę można stosować również jako dodatek do bruschetty Słów kilka o caponacie Caponata to typowy przykład dania tzw. kuchni ubogich (cucina povera). Ponoć to właśnie w tawernach marynarze, którzy wracali z długich rejsów zamawiali mieszankę warzyw stanowiących bogactw sycylijskich ziem. Danie to składa się z wymieszanych ze sobą smażonych lub upieczonych warzyw. Po czym wlewamy na patelnię ocet winny i szczyptę cukru do smaku. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę Jak przyrządzić caponatę? Następnie zostawiamy go na 30 minut, by puścił soki i stracił gorzki posmak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.duecappucci.pl/jak-przyrzadzic-sycylijska-caponate/