Składniki (blaszka 23/33 cm): mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 3/4 szklanki, margaryna 30 dag, żółtka surowe 2 szt, żółtka ugotowane 7 szt, proszek do pieczenia 4 łyżeczki, śmietana 3 łyżki, cukier waniliowy 1 opakowanie, masa jabłkowa: jabłka 1,5 kg, galaretka cytrynowa 1 szt, masło 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, bakalie( rodzynki, ananasy suszone, papaja) 25 dag, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później w drugą, tak aby powstała nam kratka. Jedną część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto możemy rozwałkować bezpośrednio na papierze, będzie nam wtedy łatwiej go przenieść.