Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie tutaj (klik) Składniki: - 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio - 2-3 łyżki śmietanki zimnej - 125 g mascarpone - 4 ciastka - 2-3 łyżeczki syropu limonka z miętą (syrop do herbaty) lub sok z limonki - 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - bita śmietana - dowolne ozdoby Przygotowanie: Do miski przekładamy serem mascarpone, dodajemy kajmak i na początek 2 łyżki zimnej śmietanki. Na dno małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem, następnie dżem z czarnej porzeczki. Gdy nie mam czasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Połączenie słodkiego kremu na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej z kwaśnym dżemem, syropem z limonki i ciasteczkami francuskimi okazało się przysłowiowym strzałem w 10. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze prezentować i cieszyć nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą (bez pieczenia)? Deser można przechowywać w lodówce, ale w tym wypadku polecam bitą śmietanę dodawać dopiero tuż przed podaniem.