Chleb na wodzie z kiszonych ogórków

Śniadania
27.03.2019 8:40
Chleb na wodzie z kiszonych ogórków

Składniki: Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody 60 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej (miałam typ 650) Ciasto właściwe: 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 łyżki oleju Wykonanie: Przygotować zaczyn. Jakiś czas temu, natknęłam się w internecie na chleb, na wodzie z kiszonych ogórków. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, wlać wodę z ogórków i olej. Zostawić w foremkach na 20 minut, żeby chleby podrosły. Dość długo się do tego zabierałam, ale w końcu zrobiłam :) Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremek. po swojemu :) Chlebek jest naprawdę smaczny, miękki i pulchny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2019/03/chleb-na-wodzie-z-kiszonych-ogorkow.html