½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Dresing 1 łyżka majonezu ½ szklanki jogurtu greckiego 1/3 szklanki siekanej drobno bazylii – około 4 kopiastych łyżek 1/3 szklanki drobno posiekanej pietruszki ¼ szklanki posiekanego szczypiorku – około 2 łyżek 1 łyżka soku z cytryny 1 starty ząbek czosnku Przygotowanie: 1 starty ząbek czosnku Skórka otarta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy, czyli 6 łyżek lub sok wyciśnięty ze średniej wielkości pomarańczy 2 łyżki sosu hoisin 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka tartego imbiru Jeśli kasza jest namaczana to stosujemy następujące proporcje: 1 i ½ szklanki wody/bulionu na szklankę kaszy (po namoczeniu kasza zwiększy objętość i będzie jej więcej niż szklanka). Dwie są metody gotowania kaszy jaglanej jeśli chodzi o czas: szybki, który w gruncie rzeczy jest wolny:) i drugi – wolniejszy, choć tak naprawdę kasza jest gotowa w 20-25 minut. Przesyp do garnka, wstaw na kuchenkę, zalej wrzątkiem, przykryj, doprowadź do wrzenia, obniż temperaturę, tak żeby kasza gotowała się na wolnym bardzo wolnym ogniu. W przypadku kaszy suchej na szklankę kaszy przypadają trzy szklanki wody. Po tym czasie odcedź, zalej świeżą wodą, wstaw kaszę z wodą na ogień, przykryj, doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień. W przypadku kaszy moczonej na szklankę kaszy użyj dwóch szklanek wody. Gdy kasza nie jest moczona użyj dwóch szklanek wody na szklankę kaszy. Z naszym mini przewodnikiem na pewno wam się uda uzyskać konsystencję na jakiej Wam zależy. Otóż to zależy jaką kaszę chcecie uzyskać: czy ugotowaną na sypko czy też ma mieć konsystencję kaszy manny. Odstaw na pół godziny (nie wkładaj do lodówki, możesz trzymać mięso w temperaturze pokojowej, ale nie dłużej niż pół godziny). Na koniec wyłącz i zostaw kaszę przykrytą na 5 minut. , czy kasza robiona metodą namaczania, czy nie. Zacznijmy od kaszy na sypko. Wsyp do wody kaszę, a kiedy się zagotuje i wchłonie wodę, zdejm z ognia, przykryj i zaczekaj aż kasza się uparuje. Kaszę jaglaną trzeba gotować z głową jeśli efektem końcowym ma być sypka jak piasek kasza, a nie pozlepiana pulpa. Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przesyp do garnka i zalej zimną wodą w proporcjach 3 do 1. Umyj awokado, przekrój na połowy, wyjmij pestkę i pokrój miąższ na kawałki dowolnej wielkości. Dodaj otartą skórkę z umytej wcześniej i sparzonej wrzątkiem połowy pomarańczy, łyżeczkę utartego imbiru, starty ząbek czosnku i łyżkę oleju (jeśli lubisz ostrzejsze smaki dodaj pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Na wierzch połóż szparagi oraz porwane na kawałki polędwiczki. Zostaw przykrytą kaszę niech sama dojdzie w oparach pary na 15 minut. Generalnie moczenie kaszy w wodzie, albo bulionie warzywnym jest jak najbardziej pożądane, gdyż pod wpływem wilgoci kasza pęczenie, mięknie i nabiera smaku. W pierwszym przypadku, czyli szybkim kaszę trzeba wcześniej namoczyć – minimum 2 godziny, albo całą noc. Czas: Pół godziny plus 2 godzina na namaczanie kaszy Przepis na dresing pochodzi z serwisu Delish.com, a glazura z bloga Recipegirl.com. Wymieszaj 2 łyżki sosu hoisin, łyżkę sosu sojowego z połową szklanki soku pomarańczowego. Krok 4 W czasie kiedy polędwiczki pieką się w piecu, ugotuj kaszę jaglaną. Składniki: ½ kg polędwiczek drobiowych ½ pęczka szparagów 1 awokado 1/2 szklanki kaszy jaglanej Kaszę do dzisiejszej sałatki najlepiej zrobić metodą na sypko. Do tego kasza ugotowana na sypko i szparagi. Jak może zauważyliście nie wspomnieliśmy jak dotąd ani słowem ile wody wlać do kaszy. Krok 7 Rozłóż kaszę na talerzach. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Dwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki ziołowy dresing oraz marynata, pomarańczowa, słona i równocześnie słodka.