Przepis
Ostra zupa krem z pomidorów z parmezanem i imbirem
Bardzo szybka w przygotowaniu zupa krem, nadaje się idealnie na lekki obiad lub starter :) Ilość dodanego parmezanu decyduje o jej kaloryczności, nie należy jednak go pomijać całkowicie, by odchudzić przepis, bo zupa znacznie straci na smaku! Lubię ostre potrawy i ta z pewnością trafia w mój gust! Przepis na 2 osoby.
Składniki :
3 szklanki przecieru lub 2 puszki krojonych pomidorów
łyżka oliwy
6 ząbków czosnku
2 łyżki startego świeżego imbiru
łyżka ostrej papryki
sól, pieprz
parmezan (ilość wg uznania)
Imbir obrać, zetrzeć na tartce, osobno obrać i zetrzeć czosnek. Pomidory zblendować. Na rozgrzanej oliwie w garnku zesmażyć krótko czosnek. Dodać pomidory, można je wcześniej jeszcze przetrzeć przez sitko, następnie dodać imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Chwilę podgotować, podać krem posypany startym parmezanem.