Ostra zupa krem z pomidorów

Ewelina
Zupy
16.06.2014 8:10
Ostra zupa krem z pomidorów

Przepis

Ostra zupa krem z pomidorów z parmezanem i imbirem

Bardzo szybka w przygotowaniu zupa krem, nadaje się idealnie na lekki obiad lub starter :) Ilość dodanego parmezanu decyduje o jej kaloryczności, nie należy jednak go pomijać całkowicie, by odchudzić przepis, bo zupa znacznie straci na smaku! Lubię ostre potrawy i ta z pewnością trafia w mój gust! Przepis na 2 osoby.

Składniki :

3 szklanki przecieru lub 2 puszki krojonych pomidorów

łyżka oliwy

6 ząbków czosnku

2 łyżki startego świeżego imbiru

łyżka ostrej papryki

sól, pieprz

parmezan (ilość wg uznania)

Imbir obrać, zetrzeć na tartce, osobno obrać i zetrzeć czosnek. Pomidory zblendować. Na rozgrzanej oliwie w garnku zesmażyć krótko czosnek. Dodać pomidory, można je wcześniej jeszcze przetrzeć przez sitko, następnie dodać imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Chwilę podgotować, podać krem posypany startym parmezanem.