Składniki
Sos
- 400 g filetu łososia
- 300 g śmietany kremówki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła 82%
- ½ pęczka świeżego kopru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól
Dodatkowo
- 250 g makaronu farfalle *
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru
Przepis
- Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem.
- * użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties
Notes
- - pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza
- - danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
- - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC