Kopiec Kreta Deluxe

Kasia
Ciasta
24.03.2019 23:09
Kopiec Kreta Deluxe

;) SKŁADNIKI: BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM KAWOWY: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce wody 4 łyżki cukru pudru BITA ŚMIETANA: 500 ml śmietanki 30% 2 usztywniacze do śmietany typu śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 6 bananów sok z cytryny 100 g czekolady czarno-białej poncz do nasączenia biszkopta: ja użyłam likieru kawowego rozcieńczonego w szklance pół na pół z wodą. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Jednakże moja wersja jest jednak znacznie bogatsza, niż ta pierwotna, którą można kupić w sklepie w proszku, co sprawia, że ciasto jest idealne do niedzielnej kawki. Ubitą śmietanę wykładamy na masę kawową, na którą wcześniej pokruszyliśmy ciasto i czekoladę. Masę wykładamy na biszkopt z bananami. Ciasto należy przed podaniem schłodzić przynajmniej 3-4 godziny, a najlepiej wstawić do lodówki na całą noc. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Na masę kruszymy część biszkopta, który skroiliśmy wcześniej i posypujemy połową starej czekolady. W wersji bezalkoholowej można użyć soku bananowego, również rozcieńczonego z wodą. Następnie ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Następnie mąkę, kakao i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką. Do lekko ubitej śmietanki dodajemy cukier puder i następnie po łyżce ser mascarpone. Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujzgroszkiem.blogspot.com/2019/03/kopiec-kreta-deluxe.html