Wygląda już wiosennie, a rozgrzewa w te chłodne dni :) - 1-2 marchewki, - 700 g dyni (bez skóry), - 1 łyżka masła, - 1 łyżka masła, - 1 cebula cukrowa, - 1 pomarańcza sycylijska (blood orange) + 2 plasterki do ozdoby, - sól, gałka muszkatołowa, pieprz ew. goździki, cynamon, imbir, kardamon. Płatki migdałów, pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni (bez oleju) do zarumienienia, posypujemy nimi naszą zupę, dodajemy do dekoracji natkę pietruszki. Po ok. 10 min. dodajemy pokrojoną dynię na kawałki/kostkę, ewentualnie dolewamy wody tak z 2 cm ponad warzywa. Gdy marchewka i dynia będą miękkie nadmiar wody odlewamy pozastawiamy jedynie odrobinę do zblendowania (gdy lubimy bardziej rzadkie zupy dolewamy więcej wody dyniowej). Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, dusimy na maśle do zeszklenia, odrobinę solimy i przyprawiamy pieprzem. Gdy lubimy smaki korzenne możemy dodać goździki, cynamon, imbir i kardamon (do smaku)