Składniki (tortownica o średncy 24 cm): Spód: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki kakao szczypta soli 4 łyżki ksylitolu 160 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 szklanka ksylitolu 200 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO) 2 jajka Jabłka i kruszonka: 500 g jabłek 3 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżki mąki pełnoziarnistej lub owsianej 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki miodu 1 łyżka ciemnego kakao 2 garście posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 180ºC. przepis na doskonały sernik na kruchym spodzie z aromatycznymi jabłkami i chrupiącą orzechowo - czekoladową kruszonkę. Jabłka pokroić w drobną kostkę i przez chwilkę podsmażyć na suchej patelni, dodając pod koniec cynamon (jabłka mają lekko zmięknąć). Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić na kruszonkę, którą następnie posypać na wierzch. Idealny na niedzielny relaks ale także na imprezy czy święta. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę.