Kiedy zobaczyłam więc w sklepie dużą dostawę kurek, wiedziałam że najwyższa pora na kremowy sos kurkowy. Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. W przeciwieństwie do Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową, w tym przepisie mięso nie gra głównych skrzypiec, gdyż kurki są tak dobre, że można je podawać w wersji bezmięsnej. Ja jednak miałam ochotę na coś bardzo klasycznego, tak na początek sezonu grzybowego – sos kurkowy z kurczakiem okazał się trafem w sedno. Całkowity czas25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2/3 PORCJE) 200 g kurek 200 g filetu z piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki 1 Nic w tym dziwnego – apetycznie żółte, o wyjątkowym kształcie i kapeluszach z blaszką… – te wyborne grzyby słyną ze swojego łagodnego aromatu, tak bardzo uniwersalnego dla większości potraw. łyżka oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz sok z cytryny INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Kurki dokładnie umyj i osusz, większe grzyby pokrój na kawałki. 2 Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na oliwie i maśle. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. 5 Tak przygotowane danie można podawać bez dodatków albo standardowo, z makaronem, ryżem czy też kaszą. Wystarczy zebrać kilka uniwersalnych składników – natkę pietruszki, cebulę, czosnek, śmietanę i… no to w zasadzie tyle.