SKŁADNIKI DUŻA BLACHA: BISZKOPT: 3 jajka rozmiar L ¾ szklanki cukru 5 łyżek oleju 5 łyżek wody 150 g mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA ADWOKATOWA: 700 ml mleka 3,2% 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2,5 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 180 ml likieru Adwokat BITA ŚMIETANA: 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy DODATKOWO: okrągłe biszkopty kakao WYKONANIE BISZKOPT: Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Mogę dodać, że ciasto wygląda na skomplikowane, ale wcale takie nie jest - kwestia dobrego rozłożenia pracy. :) Obiecuję jednak, że już wkrótce wrzucę jakieś propozycje obiadowe i przekąskowe, które świetnie sprawdzą się na imprezie. Okrągłe biszkopciki moczymy w kawie i układamy jeden obok drugiego na kakao. Następnie przygotować poncz: 3 łyżeczki kawy i dwie łyżeczki cukru zalać gorącą wodą, wymieszać i wystudzić. Dalej lecę z tematem ciast, bo to zdecydowanie moja ulubiona kategoria, która najbardziej cieszy mnie w kuchni. No, bo kto z nas nie lubi czekolady, kawy i adwokata w jednym? Dla mnie jest to połączenie, które zadowoli i położy na łopatki każdego. Na koniec ubijamy śmietanę, która musi być dobrze schłodzona. Miękkie masło miksujemy do białości i dodajemy stopniowo, po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Taką mieszankę wylewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy. SKŁADANIE CIASTA: Na nasączony biszkopt wyłożyć 2/3 masy adwokatowej. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. SMACZNEGO! :) *pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl* Biała należy ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier.