Ciasto drożdżowe z dynią Składniki: 1/2 kg mąki tortowej pół szklanki białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki pure z dyni 50 g świeżych drożdży do środka: wisienki, skórka pomarańczowa, rodzynki kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 łyżka cukru na wierzch: 1 żółtko i dwie łyżki mleka Zrobić rozczyn: w miseczce umieścić drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka- wymieszać aż się drożdże rozpuszczą, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i białka, wymieszać łyżką a następnie wyrobić ciasto ( przez ok 10 minut) aż będzie gładkie i będzie odstawało od miski i ręki. Ciasto podzielić na dwie części, każdą lekko rozwałkować w prostokąt na długość blaszki, posypać wisienkami i zawinąć w rulon. Ciasto drożdżowe z dynią to awaryjne ciasto mojej mamy - robi je zawsze gdy nagromadzą jej się białka z innych wypieków. Przygotować kruszonkę:w misce umieścić mąkę, cukier i masło wyrobić w palcach kruszonkę, odstawić do lodówki. Nie dodaje do niech całych jajek czy żółtek jak to zwykle w drożdżowym cieście jest, tylko właśnie same białka.